PLEASE behave

PLEASE behave
my NEM: YANA.. setay PORT DICKSON.. now standard POLITEKNIK je.. will be ARCHITECTURE.. and now archi is my life.. ~^_^~

Sabtu, 22 November 2014

Nur Kristina Joene

episod 1
pada cuti semester ni kerja aku hanya makan dan tidur. itu lah rutin harian Kris atau juga dikenali sebagai Nur Kristina Joene die merupakan kacukan England-CinaMelayu yang dimana arwah ayahnya merupakan orang mat salih england dan arwah ibunya melayu-cina. dia hanya mempunyai dua orang abang. ibu bapanya telah meninggal dunia akibat kemalangan kapal terbang pada umurnya 15 tahun semasa dia berada di tingkatan tiga. manakala abang sulungnya, Muhammad zulkhair yang tua lima tahun darinya sedang menghabiskan asasi kejuruteraan awam di Universiti Malaya dan abang keduanya, Muhammad khairul danish baru sahaja menghabiskan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang tua dua tahun darinya. mereka dulu merupakan keluarga yang sempurna dan sangat bahagia. dengan mempunyai ibu bapa yang sangat menyanyangi mereka. malah anak nya yang lincah dan pandai belaka. tapi, semua itu berubah setelah kematian ibu bapa nya. tidak sangka masa yang sepatutnya mereka sambut kegembiraan untuk Khair dan Danish untuk menyambut hari tamat kertas peperiksaan mereka. mereka dikejutkan bahawa kapal terbang yang dinaiki kedua ibu bapa nya dari perancis ke malaysia telah terjunam dan semua penumpang di dalam kapal terbang tersebut tiada yang terselamat. ibu bapanya telah pergi ke perancis untuk menyelesaikan projek terbaru ayah nya. keceriaan dan kegembiraan keluarga itu seolah-olah telah hilang dan tamat. bagi mereka bertiga adik-beradik hanya merasai sebagai orang yang sudah mati perasaan dan tidak bernyawa dengan kehilangan ibu bapanya. mereka tidak meyangka sama sekali ini yang terjadi. yang tidak boleh terima oleh kedua abang nya adalah keadaan adiknya, kris yang memang sangat manja dengan kedua ibu bapanya itu seolah sudah hilang dari keluarga mereka, adiknya terus bertukar menjadi pendiam dan tiada perasaan dimukanya lagi. bagi diri mereka adiknya bukan seperti dulu lagi.
disebabkan mereka tiada ibu bapa lagi. hak penjagaan nya diberikan kepada atuk dan nenek belah ibunya yang memang menetap di Malaysia. nenek dan atuknya yang berada di England turut nak menjaga mereka tapi tidak kesampaian kerana mereka menetap di sana. tapi, danish menetap di sana untuk menyambung pelajaran nya di university of Oxford yang mengambil kos doktor psikik. die berniat untuk mengubati adik perempuannya yang seperti mayat hidup itu menjadi seperti dahulu. sorang yang periang dan cergas. manakala kris dan khair menetap di Malaysia. khair mengantikan tempat bapa nya dalam CEO JUED architecture company sdn.bhd. dimana perkataan JUED itu gabungan antara nama ibu bapanya (Nur Juaenna dan Muhammad Mikail Edward). memang selepas kematian ibu bapanya Kris masih belajar seperti biasa prestasi nya juga tidak menurun. tetapi, dia seolah-olah tiada di kelas malah dia seperti tidak hidup seperti dulu. dimana dulu dia seorang yang sangat aktif dalam olahraga dan akademik. tetapi sekarang tidak. di dalam kelas pun seolah-olah tidak belajar tetapi, prestasi nya tidak pernah menurun. walaupun begitu, guru-guru dan rakanya tetap risau akan keadaan nya.malah keputusan peperiksaan sijil pelajaran malaysia nya juga turut memberangsangkan dimana dia mendapat sepuluh A+. untuk kesemua subjek. tapi, apakan daya wajah nya turut tidak berubah malah malam mendapat keputusan itu dia telah pergi ke perkuburan ibu bapanya dan menangis disitu. nasib baik abang nya dan atuk nenek nya tidak melaporkan kepada polis. khair mati kutu untuk mengembalikan adiknya yang dahulu. dia tidak dapat buat apa-apa. setelah itu, Kris meneruskan pelajarannya ke Universiti Malaya dalam kos seni bina.
dimana pada hari itu, bermulanya kehidupan baru Kris dan berlaku sedikit perubahan. Kris sudah boleh senyum dan mula mengaktifkan dirinya dalam segala aktviti pergacaraan. ini kerana, munculnya seorang mamat yang bernama muhammad Zainurin.

Isnin, 3 November 2014

SENI BINA

assalamualaikum..
korang semua sihat? lieya sihat jer.. sekarang nie tengah minggu final exam lieya kat poli.. tak lama lagi dah cuti semester.. pejam celik- pejam celik.. tak sangka masa berlalu dengan pantas.. lieya dah nak mengakhiri semester tiga yang memang struggler bagi liya.. semester nie memang semester killer bagi lieya ngan member semua.. btw semeser nie lah jugak semester yang banyak pengalaman lieya dah belajar and tempuh sama-sama.. lagi pun next semester lieya dah praktikal.. lieya gi praktikal kat damansara. tempat ngan member lieya.. lieya harap masa praktikal nanti lagi banyak benda lieya belajar dalam bidang seni bina nie.. sebenarnya lieya punya final paper dah abis.. tinggal porfolio lieya jer.. nie sekarang tinggal WD punya portfolio. harap semua berjalan dengan lancar.
sebelum tu lieya nak bagi tau kepada mereka yang baru ceburi bidang nie, mean mereka yang amik kos ni untuk sambung belajar korang boleh jer tanya pape soalan kat ruangan text tu.. kalau diberikan masa and peluang lieya untuk update blog nie. inshaallah lieya try buat laman pertanyaan untuk korang.. sebab mereka yang baru jer nak join dalam kos nie mesti tertanya payah sangat ke kos nie. mesti akak atau abang or member korang mest cakap payah kan.. tapi, kebenarannya korang akan dapat tau bila dah masuk. masa first leiya amik kos nie pun lieya tak tau kos nie macam mana, yang lieya tau kos nie kena lukis-lukis tu jer yang ada kat pemikiran lieya. padahal tak pon.. kos nie banyak benda korang kena buat.. dan sebenarnya kos nie best giler..
hmmm. rasa nye memang lama lieya dah tak update citer kat blog nie.. memang banyak citer and isah kitorang..
ok lah lieya just dapat buat citer sampai sini.. so jom layan gambar..











sejujurnya lieya punya blog nie tak de lah famous pon.. orang pon tak tau blog nie wujud ke tak.. harap koran enjoy. bye..


Jumaat, 25 Julai 2014

raya ke tak??

assalamualaikum.. salam sejahtera..
pada malam sabtu 2 hari sebelom raye nie. cek nak haba' sikit pasal last day in class...
seminggu sebelom cuty raye kami budax architecture semester 3 memang tengah giler mase tu.. tok sah haba' lah muka macam mane. model design nyo laen.. model working drowing nyo pon laen..
memang senang cito tido nyo pon dah jadi laen.. tapi bab makan still maintain..
keje-keje jugak makan jangan lupo..
kepada adik-adik architecture tu.. jangan jadi macam cik kak nie.. suke sangat wat kejo last minit..

SEMPENA KITE UMAT ISLAM NIE YANG BAKAL MENJALANI HARI RAYE NIE.. SAME-SAME LAH KITE MINTA AMPUN MAAF PADA MEREKA YANG KTE BUAT DOSA..
TAK BEK SIMPAN LAMO-LAMO..

selamat hari raya ye guys..





sekian lah citer cek..
selamat malam.. assalamualaikum..

Jumaat, 25 April 2014

THe PaSt =^_^=

ASSALAMUALAIKUM..
korang semua sihat? apa khabar? dah lame tak dengar khabar..
Lieya sihat-sihat jer.. sekarang nie lieya dah kat kampung..
hohohoh.. miss giler.. dah lame tak rase masakan mak lieya.. biler dah dapat.. semua benda lupe..
sekarang nie lieya tengah cuty semester.. kali nie lame cikit.. dalam mase dua bulan..
dan dalam mase semester nie.. banyak benda yang lieya tak jangka berlaku..
antara nye pasal kawan baik lieya.. semua benda jadi secara tiba-tiba..
memang ajal dan maut di tangan tuhan tapi, lieya tetap tak sangka.. dan macam susah betul nak percaya..
memang kite tak dapat sangka apa yang akan berlaku akan datang.. but, itu tak bermakna lieya tak terima takdir.. lieya terima dengan se redha-redha nye..
Lieya harap roh arwah tenteram dengan mereka yang beriman.. AMIN..

diri mu akan aku sentiasa ingati SITI AISAH BINTI MISRI
chot miss u..
okay... cukup citer sedih.. and now.. citer best lak..
huhuhuhu.. 
kalo dah cuty semester maksudnye lieya dah abis paper exam lah kan.. memang payah..mane ade exam yang senang.. beritahu lieya exam ape yang senang?
tak de nye.. huhuhuhu..
lieya final ada dua paper jer... but, itu tidak bermaksud senang..
and untuk pengetahuan korang bagi mereka yang amik bidang architecture kat politeknik port dickson nie.. korang tak rugi.. sebab kite memang banyak aktiviti dengan senior.. ade ARCHIDAY, ARCHINIGHT, dan biler tibe raye lak kite ade ARCHIRAYA..
seronok giler..
mase archiday sem nie.. kitorang seronok giler.. sebab menang.. kitorang dapat second place untuk pertandingan sand sculpture.. tu yang seronok nye..
and mase archinight lak.. lieya terlibat dengan muzikal.. nie untuk mereka wakil kelas..
and lieya dapat watak DAYANG SENANDUNG..
banyak watak dalam muzikal nie.. antaranye..
PUTERI GUNUNG LEDANG
BAWANG MERAH
BAWANG PUTIH
NENEK KEBAYAN
PAK PANDIR
HANG JEBAT
HANG TUAH
PAK BELALANG
ORANG MINYAK
SULTAN MAHMUD
MAHSURI
BADANG
dan rasenye korang tau dayang senandung tu siapa kan?
die merupakan wanita yang hodoh disebabkan kehitaman die yang mengalahkan orang minyak..
and masyarakat, suami dan ibu mertua die tak suka kan die..
so dalam watak nie lieya kena pakai topeng.. tapi, disebabkan topeng tu penuh.. biler lieya cakap.. tak dengar pape..
oleh itu, kitorang cari jalan penyelesaian dengan potong topeng tu di bahagian mulut.. so lieya terpaksa hitam kan bahagian bawah muka lieya dengan menggunakan masker.. ok memang hitam sangat lah muka lieya tu..

dalam muzikal nie.. yang lagi lawak.. hang jebat ngan tuah kena jadi mak nyah..
itu memang kelakar sangat..
dan badang punye watak lak.. kelakar gax sebab selfie die..
first let me take a selfie...
hahahaha..
memang tak leh blah langsung lah..
yang best nye dapat komen positif..

tak kurang juga.. lieya bangga ngan dax kelas lieya yang berjaya buat persembahan menyanyi lagu titanium alah-alah pitch perfect.. ^_^
thanks so much to ikin, ziha, aina, farisha, nazrin, am, and mostly to guitar player hussin..
HUSSIN!! HUSSIN!!
sorakan yang kuat mase kat atas penta.. kelakar giler..

okay lah... lieya akhirkan citer lieya nie dengan gambar...
hope u all enjoy it.. 









Selasa, 4 Februari 2014

NeW yEaR

aSSaLaMUaLaIKUM.. ~^_^~
korang semua ape khabar? sihat?
lieya sihat wal afiat...
tapi, tu lah.. resdung lieya nie sentiasa saja menghantui diriku..
sampai abang lieya tanye "ko nak demam ke?"
its okay my brother.. i'm fine.. huhuhuhu..
cube teka lieya dekat mane sekarang nie?
of course lah kat rumah kan.. but, bukan rumah kat port dickson.. tapi, rumah lieya kat batu pahat..
miss my home..
alhamdulillah.. lieya dapat balik kampung lagi.. padahal.. dua minggu lepas lieya dah balik.. tapi, bab minggu nie cuti seminggu lagi.. lieya pun balik lah.. niat sebelum nie lieya tak nak balik..and nak stay kat PD je..
but, semua housemate lieya balik lah.. tak kan lieya nak tinggal sorang-sorang..
saya tidak berani seperti yang anda sangka kan..
first of most, lieya nak ucapkan HAPPY NEW YEAR..
(woi!! lieya sekarang dah separuh dari bulan satu tau... baru sekarang ko nak wish)
sorry my friend i'm late for the wish.. but, tak salah kan.. hehehe.

the story for today.. lieya nak citekan pengembaraan lieya pada hari rabu 1.1.2014
hari pertama untuk tahun 2014..
huhuhu.. sebelum tu malam new year tu.. korang nak tau lieya lepak mane.. kedai burger tepi jalan je lah.. standard lah untuk student..
lieya tak dapat nak gi sambut kat KL and dataran melaka.. no transport lah..
sorry kepada member lieya yang touching pasal KL ngan MELAKA tu.. bukan selalu lieya nganjing..
what does the fox say!!!
hahahaha..

ok stop tu citer punye malam new year..
sekarang cerita hari kepada new year..
okay tepat jam kul 10.00.. lieya kuar rumah ngan housemate lieya sorang ngan member lieya yang laen rumah but same lorong..
FATEN (my housemate),
NAD (my ex roomate mase kat kamsis,, but i'm still miss her.. kalo ade jodoh next sem dux satu rumah ok), ALYA (housemate nad.. but friend to me.. nak topup?? hahaha) and FARAH (housemate nad jugak.. mase kat kamsis kena gelaran mak limah.. sebab pe? tak boleh nak bagi tau lah.. heee)..
okay first Lieya ingat nak gi terminal satu kat seremban.. rupa-rupa nye gi terminal dua lah..
hehehe.. sampai je.. kitorang cop tandas.. and then baru cinema..
ary tu kitorang ngok cite 47 ronin..
how the story.. so amazing.. nothing to say lah.. best.. gempak..
nak tau cite ape? search google.. hehehehe...
okay bole accepted lah biler lieya ngok wayang.. but, yang tak leh blah nye.. lieya boleh beli lens!!!
huhuhuhu.. hasutan faten tidak bole ku katekan lagi.. nie semua sebab nak try lah gune lens.. KONONNYE..
huhuhuh.. terlepas RM40.00
but, orang kate ape... telajak perahu boleh undur.. terlajak kate.. no... hahaha..
bab mase nak try pakai jangan cakap rr.. so funny.. muka, tangan, mata semua kena pegang bab takut punye pasal.. lawak biler pikir kan mase tu..
okay itu cite lens.. sambung balik.. dah beli lens ape lagi means shopping rr..
time to shopping.. banyak lah barang dapur yang lieya beli.. hehehehe..

dah setel kerja kat terminal dua, seremban.. kami berlima serang rumah nad...
means kampung nad... hehehe.. saje datang.. nak ngok gak kampung nad macam mane..
serius kampung nad best.. bukan best sebab penat kayuh basikal naek bukit.. tapi, kampung nad ada banyak pokok.. ade sungai.. memang best lah..
and tak lupe jugak i have meet KAKA,BELLA and PIPI..
serius they all so cute..
kalo tak disebabkan batas.. and haram..rase nak pelux je..
huhuhuhu.. dari situ gak kitorang berkenalan ngan family nad..
her mom,, and dad.. nothing to say.. so sporting giler.. lawak pun ye..
yang pasti BEST..

pukul berapa kitorang gerak balik.. serius tak ingat. bab penat.. so tido lah dalam kete..
yang pasti grak ngan sampai umah malam..
tak ingat tu esok ade kelas.. hehehehe..
okaylah,,, that all my story..
tunggu untuk sedutan yang akan datang.. thanks..
byew...
;^_^;




Rabu, 15 Januari 2014

~^_^~ archi dux

ASSALAMUALAIKUM..
Dah lame lieya tak buat citekan? korang semua sihat? lieya sihat-sihat je..
Ary nie lieya kat kampung.. lieya baru je balik ary jumaat ary tu..
Eksited giler.. yela dah dekat 2 bulan lieya tak balik.. tipo kalo lieya cakap yang lieya tak miss my mom and my dad..
Walaupun kadang-kadang tu geram gak.. yela, lieya bukan manusia yang sempurna.. sebagai anak ade gak terasa ngan mak ngan ayah,, but kite still perlu hormat dan taat kat diorang,,
Ary nie maybe lieya tak cite kan fasal DSB..
But, lieya nak ceritakan mengenai someone yang ade luahkan perasaan die kat lieya..
Die boleh dikatekan kawan… teman tapi mesra,,, adik-beradik pun ade..
Bab die rapat sangat dengan lieya..
Lieya bagi nama samaran kat member lieya nie BYUL..
Nak tau nape? bab perangai die same ngan watak komik yang lieya minat..
Someday tu byul nie jumpe lieya.. tibe-tibe aty die tergerak nak citekan fasal sorang mamat yang die minat.. nie semua bab die terserempak ngan mamat nie masa die join satu lawatan..
die memang cerita sejujur-jujurnya kat lieya…dari awal sampailah akhir..
sebenarnye byul nie dah try lupekan mamat nie.. bab die memang conform yang mamat tu bukan jodoh die.. tapi, biler sesuatu benda tu dah dilupakan.. and tibe-tibe muncul balik tak ke kite ingat balik..
YUP.. nie lah pompuan.. senang suka tapi susah lupe..
Lieya tak tau lah semua pompuan same tak.. tapi, yang lieya tau.. perasaan kite sentiasa berubah..ary nie nampak laki ensem mesti terus cair.. padahal kat sebelah die nie pakwe die.. huhuhu.. betul tak?
Macam byul nie gak.. walaupun banyak laki die suke.. but, yang mamat nie memang setia kat aty die.. walaupun dah bertahun tak berjumpe.. dah tu terjumpe sesaat pun dah boleh ingat balik and jatuh hati balik.. payah.. payah..
Hehehehe..
Lieya try lah tanye kat byul nie.. ensem sangat ke mamat nie? die cakap ensem giler,,, kalao ko ngok die.. ko pun bole jatuh aty lah.. aku tak tipo..
Huhuhu.. that not sure lah… tapi nak ngok gak.. ensem betul ke? but, malaz lah..
Ok kite sambung balik lah cite byul tadi..
Die cakap lagi.. sebenarnye aku kenal mamat nie dari sekolah rendah ag..
Aku suke die pun dari sekolah rendah ag… and mase sekolah rendah dulu diorang nie rapat.. suke maen kejar-kejar.. dux satu meja.. satu kelas pun ade.. tapi, macam orang kate.. aty setiap orang sentiasa berubah..
Lagi-lagi biler dah masuk sekolah menengah..
Asing lak tu.. memang lah dah tak ingat member sekolah rendah kan…
Yela.. mane die nak ingat kisah budax-budax die yang memalukan.. mesti die tak nak punye… byul citer ag.. die pernah gak terserempak mase sekolah menengah.. tapi.. mamat tu serius wat-wat tak kenal.. tapi tak tau lah kalo die dah LUPE..
Yela.. byul bukan cantik pun.. tak macam nora danish.. (sempat lagi die buat lawak)
And yang paling dasyat.. yang lieya tak tahan ngan byul nie.. dalam mase sekolah menengah tu ade gak time die jadi stalker.. mane tak nye.. kalo dengar je citer mamat nie.. die try gak korek.. pandai gak minah nie.. tapi bahaya.. yela nanti orang boleh salah anggap yang byul nie giler kan..
Byul ade cakap kat lieya.. die nak sangat try cakap ngan mamat nie.. but, benda tu tak kan menjadi..
Sekarang nie pun dah tak dengar citer mamat nie..
Entah hidup ag ke tidak..
OPPS!! terlebih lak.. die idup ag tu.. cume tak de info fasal die ag lah..
Yang lieya tau.. walau macam mane sekali pun… Byul akan try lupekan mamat nie..
Lagi-lagi byul pernah citer nampak mamat nie dating.. and mase tu mamat nie pun nampak byul.. tapi relaks je.. macam tak de pape.. dalam aty byul tu memang tak leh nak cakap pape dah.. cume tuhan yang tahu..
Akhir kate kepada BYUL: lieya lagi tabik kalo byul berani luahkan perasaan…tu baru masyuk!!
Tapi, nak jumpe payah.. macam mane nak cakap kan..
Tak pe byul.. CAYOK!! u can do it..
Try lupekan mamat nie.. and cari kebahagiaan lain.. insyaallah.. mesti ade punye.. ^_^
OK LAH CITE LIEYA SAMPAI SINI JE.. KISAH MENGENAI BYUL..
BYE.. AND GUD9..

PEACE YOH ^_^V




kami dax satu rumah yang nakal and degil..
nothing to say for this picture..
hope u all enjoy it...